Sortera nyheterna
Arkiv
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Ett öppet svar på ett öppet brev

Vi läser ett öppet brev till SSRK på FB. SGL blir inblandade i första stycket i en fråga om SSRK är i krig med SGL?

Skribentens eget svar på sin egen fråga är nej men bara att SGL omnämns i det sammanhanget är tråkigt nog.

I slutet av det öppna brevet står att läsa att

”Bedömningsreglerna för svenska Field Trials är likadana som för engelska Field Trials från lottning till att sista hund kopplats. Sen lägger vi i Sverige på kvalitetspriser ovanpå – men det är inget som påverkar vilka placeringar hundarna fått.”

Man kan tro att det då inte skiljer särskilt mycket på svenska och brittiska field trials.

Alla aktiva utövare vet att det är betydligt mer som skiljer.

Om så vore fallet skulle ju SGL aldrig startats. Varför skulle vi det?

Om SSRK erbjöd samma prov som de vi skapar skulle vi vara glada och nöjda och starta där i stället.

Men så är det ju inte.

Kompetensen saknas. Och viljan att lägga till den saknas. Viljan att bjuda in britter, att ställa högre krav på domares kompetens saknas. Vi har försökt lyfta den frågan många gånger. Vi har försökt föreslå ändringar i KKL till ett Novice. Vi har försökt diskutera domarkompetens. Vi har försökt få bort koppling mellan B och A prov. Vi har försökt diskutera inför regelrevideringar och däremellan. Vi har försökt.

Utan resultat. Vi har en domarkår vars enda närvaro på a-prov är för att döma andras hundar. Av sjutton auktoriserade domare A kan ett antal färre än ena handens fingrar konstateras starta regelbundet. Faktiskt är det långt många fler som inte startar över huvud taget.

Intresset för provformen, diskussionerna, glöden och engagemanget saknas helt enkelt. På så vis blir ingen verksamhet bra. Mentorer till blivande a-provsdomare som själva saknar erfarenhet och egna meriter ska alltså lära upp framtidens domare A. Kompetensen saknas.

Lusten att lära i SSRK’s övriga medlemsgrupper saknas dock inte. Mängder av oss medlemmar åker regelbundet till Storbritannien för att lära mer och tävla, vi bjuder in britter hit att döma mocktrials i privat regi (inte populärt hos SSRK som dock själva inte gör det), och för att hålla träningar. Vi lär oss mer och mer. Vi vill starta på internationella lagtävlingar och mäta oss mot de bästa.

Domarkåren lyser med sin frånvaro. Vi kan inte tolka det på annat vis än bristande intresse. Hur man kan vilja döma en provform man själv inte utövar eller ens har utövat och saknar brinnande engagemang för är svårt att förstå.

SGL konkurrerar inte heller med någon annan  om funktionärer. Människor är vuxna att välja själva och vi exkluderar ingen. Vi är överens med skribenten att det är SSRK HS  stelbenta hållning och  straffinriktning i övertolkningen av domaretiska regler som gör detta, och som gör att människor väljer andra alternativ.

SSRK HS väljer halsstarrigt att exkludera sin egen kompetens som disciplinär påföljd på grund av visad nyfikenhet och visat intresse för vår verksamhet. Och de hade skett oavsett det funnits ett SGL eller JRK.

C-provsdomare/domare/funktionärer har nämligen fått samtal från HS representanter om att inte döma på privata mocktrials/WT. Man har försökt begränsa genom att hänvisa till konkurrerande verksamhet. De mest rätt-trogna ansåg att man skulle be HS om lov att döma välgörenhets-WT Apportera För Livet mot Cancer.

Klokt skulle varit att se utvecklingen positivt och berikande. Att se över sina ålderstigna regelverk som bevisligen ändå inte klarar en rättslig prövning. Att se det som ett gyllene tillfälle att träda in i samtiden, bejaka initiativ och lära mer av det. Samverka.

Och inte minst inse faktum. Om SGL’s verksamhet fanns i SSRK, då skulle SGL inte existera. Det är faktiskt inte svårare än så. Vi vill ha hög kvalitet på bedömningen, bra domare ger bra prov och höjer proven generellt. Och tvärtom.

Vi vill bara ha bra prov och bli bättre genom att hemlandets domare lär oss.

Vi valde att sluta försöka påverka något som saknade vilja att ens försöka ändras/utvecklas.  Man kan inte jobba i motvind och utan stöd, det vore fel. Vi beslöt istället att skapa det själva. Av kärlek till sporten och hundarna. Att många vill samma sak visar våra medlemssiffror och anmälningar till prov. Alltså saknas väl nåt i utbudet?

Vi vill förtydliga det skribenten också avfärdar. Från vårt håll i SGL finns inget krig mot någon alls. Vi vill gå på bra prov med våra hundar. Och vi fixar det själva. Och alla är välkomna!

Vårt inlägg i debatten är vårt eget, vår egen personliga uppfattning och det vill vi understryka.

Åsikterna är inte knutna till några enskilda personer. Vi har ingenting otalt eller emot någon person i domarkåren eller HS. Det är systemet som inte  fungerar för oss. Därav vårt engagemang i SGL.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

8 844Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress