Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Dagarna i Danmark

dansk

dansk1

dansk2

Första helgen av våra danska walked up dagar är över. Det har varit kanon, och deltagarna har varit nöjda med råge.
Träningar under riktiga förhållanden är viktiga – de ger ett ordentligt svar på hundens koncentration, fokus och viltfinnarförmåga tillsammans med föraren.
Viltfinnarförmåga är inte något som mäts på fritt sök. Viltfinnarförmåga handlar om att gå direkt till området, vända upp och ner på det och finna vilt eller löpan som leder till vilt. Inte störa mark, inte rusa planlöst omkring. Sortera vittring i vittringstät mark.

Fel och brister blir uppenbara och jag tror att kopplingen till det jag tjatar om varenda träning blir solklar på ett helt annat vis.
Det är inte svårt att träna hunden till detta. Det är inte raketforskning direkt. Det finns ingen hemlighet knuten till detta.
”Hemligheten” i så fall är ju att undvika planlöst springande i alla former.
Tänker fortfarande på när Roger Phillips sa angående våra B-prov; ni tränar aktivt in saker som vi gör allt för att undvika att våra hundar lär sig. I övrigt lär man hunden hålla näsan i backen, och hålla lämplig fart i området där fågeln slagit ner. Lämplig fart är långsam galopp/trav.

Att få hundar att naturligt gå större är inget svårt, det lär dom sig snabbt. Motsatsen, att lära in tålmodighet och noggrannhet när hunden väl lärt sig att ta till benen är svårare.
I en mark vi går över, är allt framför oss ojagad mark. Att ha hundar rusa framför och flusha vilt är att förstöra jakten.

Nu hade vi duktiga förare och hundar med oss, så det var inget större bekymmer. Duktiga förare är ofta självkritiska i överkant, lyssna på mig och Janne som var nöjda med det vi såg. För det är ju också en konst att läsa sin hund och släppa den när den får vittring.

Och sluta att vissla oavbrutna söksignaler på alla apporter.
Att vissla hela tiden hunden är i området och jobbar på vittring är meningslös inlärning. Jag säger det igen, lär inte hunden en massa grejer ni inte kan använda i verkliga livet. Sannolikt slutar dessutom hundarna att lyssna till den eviga bakgrundsmusiken som söksignalen utgör.
Söksignal är ett kommando, typ sitt. Om man säger sitt, hunden sätter sig ner direkt, fortsätter ni då att säga sitt sitt sitt sitt sitt fast hunden redan sitter ner? Nej det gör man inte.
Hunden skall veta vad det betyder, det finns definitivt tillfällen då man har nytta av att hunden får besked – Du är på rätt plats – jaga nu. Men inte som ett tvångsbeteende med ständiga visselsignaler på alla apporter. Hundarna lyssnar inte på det till slut.

Eftersök på B-prov borde inte bli större per klass. De borde bli svårare i trång anvisad markyta. Håll hunden i det orådet där ute, det skall eventuellt finnas en fågel där. Finns den inte? Flytta hunden till höger och låt den jaga där. Hur hunden jagar är domarens sak att bedöma, inte räkna fåglar.

Jakthundar av alla slag skall gå att kontrollera, även drivande och ställande hundar.

Vi har fått familjens andra DKJCH, en riktigt fin titel och inte den lättaste att erövra. Mig veterligen finns bara två svenska hundar som erövrat den, båda tillhör Björkåsens hushåll. Malliga? Absolut.
Det är Lakedown Diawl Bach som knep sitt sista Cert på Petersgaard i Danmark häromsistens. Han har också ett svenskt CERT och en UK Novice vinst, så han blir DKJCH SEJ(a)CH FTW Lakedown Diawl Bach när han gjort sitt kvalifikationspröve, precis som sin föregångare Will, OTW DKJCH SE J(a)CH Bierspool Blackbill of Lakedown. Will var dessutom både andravinnare och fjärdevinnare på det danska Elitpröven och två gånger kvalificerad till Irländska Championshipet.

Nå på fredag åker vi igen till Danmark med nästa gäng. Oerhört stimulerande att jobba med utbildning i skarpt läge. Något vi kommer att erbjuda mer och mer nästa år, vi har funnit riktigt bra nya ställen. Den här hösten har Meadowlark Gundogs AB erbjudit sju dagars träning i skarpt läge, och det har varit fullt vilket visar på ett behov. Det är guld att under rätt handledning få träna i den riktiga situationen.

En speciell luxus weekend skall vi erbjuda nästa år med walked up, stående fågelhundar och slottsboende.

Kanske kan vi erbjuda också något mer i januari redan, vi skall se vad vi kan göra!

Många av våra uppfödningar gör det väldigt bra just nu – vi är oerhört stolta och glada över allt vi ser och alla rapporter som kommer.
Många GK KKL och fina placeringar på A-prov, eller snubbel den absoluta mållinjen. Fantastiskt bra, ni är där och nosar och kommer att få era efterlängtade Cert, det är vi övertygade om!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12 864Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.