Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

De väldigt låååånga linjerna

Jag kollar ju på FB och ser en del träningsfilmer. Nu luras ju mobilkameran lite så det ser längre ut än vad det är men det slår mig att så mycket retrieverträning går ut på att springa rakt och väldigt långt.
I verkligheten har jag inte särskilt ofta nytta av det, de extrema avstånden är helt enkelt inte verklighetsförankrade. Visst lägger jag stor tid på att få hunden att gå dit jag pekar, men jag lägger fokuset på just det. Att gå med hunden fem hundra meter, gå tillbaka fem hundra meter och sedan skicka kommer inte att ge en dirigerbar hund. Däremot en hund som blir starkare och starkare, och nästan odräglig att få “av spår”. Den sortens memories försöker jag överge så fort den unga hunden fattat principen.
Jag ställer hellre upp apporterna kl 10-12-14 och är noggrann med hur jag och hunden står och att hunden går precis som jag pekar trots synintryck från andra rättuppstående vita/synliga dummies. Självklart är dom bara ljusa/vita för den riktigt unga hunden för att hjälpa den att hålla linjen.
Avstånden bygger vi successivt. Stopp och tecken är inte heller smart att susa förbi i sin iver att träna de långa linjerna. Att få hejd på sin rusande hund tre hundra meter ut kräver ordentlig träning.

Det går inte att träna en retriever om du inte kan stoppa den. Så enkelt är det. Det är som att köra Ferrari utan bromsar, inte det minsta häftigt och kul. Bara obehagligt.
Stoppsignalen sätter jag numera tidigare och tidigare på mina hundar. Det är förutom inkallningssignalen i valplådan nästa signal att uppfatta.

Men om man får stopp på den och den inte tar tecken långt där ute är det lika illa. Var vi än landar i diskussionen så är det klokare att utbilda hunden i tecken och signaler på rimliga avstånd innan man börjar traska de extremt långa linjerna med sin hund. Och kanske fråga sig vad det är hunden lär sig. Och om det möjligen kan vara så att man lägger en massa tid på att lära in nåt som man varken har nytta av eller kan kontrollera i slutändan.

Lägg hellre tre-sex apporter på rimliga håll runt dig. Lär hunden att gå på dem du pekar på. OM hunden springer fel, hejda den, ta in den i linjen där den tappade tråden och skicka om. Var lugn, jobba igenom riktningsanvisningen. Det är bättre än att se (hur kul det än är) sin hund löpa hundratals meter i vansinnestempo ut till den enda apporten man lagt och som hunden varit med ut och lagt.
Träna med tanke och kvalitet – vad har min hund nytta av att jag lär den?image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11 246Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.