Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Det går fort när man har kul.

Dagarna flyger förbi. I måndags körde vi till Roger Phillips och tillbringade några dagar där. Det var fina dagar, vi beundrade deras nya hem, åt på fantastiska ställen och tränade hundarna såklart.

Roger har en valpkull just nu så det blev en del fixande med valpar och diskussioner fram och tillbaka om vilken han ska välja. Vad ska man titta på, hur väljer man? Jag hittade en favorit direkt, en liten tik med mod och nyfikenhet. Först på allt, omöjlig att stänga in. Min typ. 

En Zoda helt enkelt. Anna Liljeros Meadowlark Travel the World är en valp jag valde ut till mig själv men sålde till Anna som ville ha valp. Tänk på att det är min valp manade jag. Den är vild! Det har gått toppenfint för Anna och Zoda, men Anna får hålla hårt i tyglarna. 

Det där med att välja valp är en ständig diskussion 😃

I går var vi uppe på en härlig moor och tränade. 

Hundarna går fint i värmen, även om vi inte har den värmen vi läser om i Sverige. Jag är glad att vi är här, det måste vara omöjligt att träna hundar när temperaturerna är över trettio grader.

Poppy går för jäkla fint och jag hoppas hon börjar löpa tidigare än väntat, annars löper hon i oktober och det vore eländigt då de allra flesta open går då. Jag sliter med hennes jäkla sidotecken på håll men det skall lösa sig. Det är bara att träna.

Måste man träna hundar hela tiden då, kan man inte bara ha semester? 

Absolut. Det beror väl på vad man själv vill, prioriterar och har för planer.

Alla gör som de vill av sin sommarsemester. I mitt fall ingår ju träningen av egna hundar och tävlandet i jobbet. Och jag har en lång säsong framför mig. 

Jag läste förresten i går på FB en fråga om instruktörer och om de måste vara i hög nivå med det man instruerar. Alla gör som de vill, det finns en uppsjö av instruktörer och kursupplägg att vända sig till. Alltså kan man välja det som passar en bäst.

Jag personligen vill veta vad jag gör för fel, vad som ska förbättras, och jag vill veta det av någon som jag litar på. Någon som vet vad han/hon talar om. Och jag vill ha hands-on råd. Gör så här.

När vi tränar med Mark Demaine, Dave Latham, Lee Hartis och Roger Phillips diskuterar vi dessutom bedömning. I dag var vi hos Dave som ville lägga upp ett Gamefair-upplägg som vi gick igenom. Vi pratar poäng efter varje apport, poängsätts varandra. Vi sätter bokstäverna också, sätter du minus på den?

Att gå på A-provs/ FT- träning för någon som inte visar upp egen kompetens känns inte rätt för mig. Jag lägger så mycket tid och pengar på mitt jobb/min sport att pengarna måste användas med kvalitet och eftertanke. 

Det måste ge det jag söker. Jag vill bli bättre som handler och tränare. Aldrig nöjd. 

Som med allt annat är detta färskvara. Om man inte fortsätter att vara aktiv i sin sport tappar man snabbt fart och kompetens. Och som jag funkar skulle jag tappa engagemang. Den dagen slutar jag.

Självklart måste man älska sin sport, sitt intresse. Får man kalla det sport? Kan man kalla jakt sport? Eller är det inte lite fult? Lite hundsportigt så där?

Tävling för mig är sport, även om det hålls på jakt. Jag måste fixa mina fåglar och göra det snabbt och effektivt, det vill säga jaktligt. 

Så tycker jag. Man kan klä saker i många olika ord, men tävling är tävling 😄

Då kommer jag in på nästa grej. Att ha motvind i träning ingår i hela paketet. Man kan inte förvänta sig en succé-kurva som går spikrakt uppåt. Det är nåt man måste hacka i sig. Gör inte hunden det man vill är den inte tränad för det. Då har man gjort fel, inte löst problemet eller som i de allra flesta fallen, inte tränat sin hund properly. 

I stället för att vilja ge upp är det läge att plocka fram pannbenet. Lös problemet. Det är inte raketforskning. Det är hundträning.

En duktig handler klarar de flesta hundarna om egenskaperna finns där.

”No pressure training” funkar inte. Inte med hundar heller. 

Man får tillbaka det man investerar i tid och träning helt enkelt.

Och vad man är villig att investera avgör man själv, och så är man förhoppningsvis nöjd med resultatet.

Att välja själv är det viktigaste. Och ge andra utrymme att göra sina val.

Jag har svårt för syrliga kommentarer när människor är framgångsrika typ ” ja men så tränar hen ju jämt också” – som om det vore negativt. 

Tänk om nån sa det om nån annan idrottutövare. ”Inte konstigt att han springer snabbt så mycket som han tränar.”

”Inte konstigt att Peder Fredricson vinner så mycket som han hopptränar. Han gör ju inget annat.”

Ju mer man tränar desto mer välförtjänta är framgångarna, självklart tycker jag.

I morgon kaniner igen. Lördag Settle. Poppy vilar i morgon. Vic ska följa med och debutera på kaniner. Det blir ett bra avbrott från away-get on-back. 😄 

Ha det fint alla följare!

P.S nej då, jag jämför mig inte med Peder Fredricson 😂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11 896Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.