Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Mitt i säsongen

Just nu är det som mest markprov och A-prov i Sverige och Danmark.
Mästerskapen står för dörren i mina fyra nordiska klubbar, RJK, DRK, SSRK och JRK.
Jag dömer ett och startar på ett. Har inte fått till någon start i DRK och lär inte hinna kvalificera honom där. Jag anmälde Robban till SSRKs INT som gick i går, väl medveten om att vi inte hade stor chans att komma med och det gjorde vi heller inte.
Nu kör vi vinnarklassprov i RJK och JRK månaden ut.

ICC går i Belgien till helgen. Inga svenska ekipage deltar. Jag ser det som en direkt effekt av den svaga jaktliga inriktningen SSRK håller just nu. Det är sorgligt att det inte jobbats från jaktansvarigt håll för att skicka svenska ekipage. Visst måste man själv anmäla men om man bara puttar in en annons på en hemsida så synliggörs det inte. Har tyvärr pratat med fler än en som missat det helt och som kunde tänkt sig att åka till Belgien.

Det behövs driv och engagemang i en egen verksamhetsklubb för att synliggöra och tydliggöra jakthundsverksamheten. Den försvinner i diskussioner om organisation, FBR och certifieringar av olika slag som några exempel.

Vi jobbar på med dialog med SKK, SSRK och JRK för att försöka få det som i Danmark. Den jaktliga miljön är i minoritet i dagens SSRK, det är ett faktum.
Klubbens storlek och spridning bland medlemmarna gör att det är svårt att identifiera den som jakthundsklubb i den verklighet som visar att de rena jakthundarna är i rejäl minoritet gentemot sällskapshundarna och dess ägare.
Inget konstigt alls, men inte desto mindre ett stort problem för oss som värnar retrieverns jaktliga arv.

I den presenterade utredningen om SRK, dvs retrieverklubben efter delning ser man tydligt att inga tankar finns åt verksamhetsklubb. Nu har man inte ens presenterat de 19 inkomna förslagen och de berörs endast i andemeningen att de förslagen visar att man aldrig kan göra alla nöjda. Underförstått “därför har vi struntat i dem”? Vet inte men det är så jag tyder det. Är det feltolkat kommer det säkert att presenteras. Det borde vara en självklar del i den första presentationen av gruppens arbete. Det är ett märkligt förfarande att gå ut och uppmana medlemmar att uttrycka åsikter och lämna in förslag och sedan undanhålla medlemmarna vilka förslag som kom in. Det känns som ett spel för gallerierna att inhämta åsikter och sen ignorera dem.

Det lär inte ha undgått någon jakthundsvän och medlem i SSRK den ledare som ordförande Lars Ramberg skrivit i senaste numret av Apportören.
Förutom flera olyckliga formuleringar och en märklig inställning till styrelseuppdraget i SSRK HS ger den en tydlig bild av vår situation i SSRK som specialklubb för jakthundar.

Det blir så tydligt vad vi sagt länge – SSRK är för stort, för ohanterligt och svårt att hålla samman som specialklubb för jakthundar.

Det är dags för förändring, för allas bästa. Det tror jag att alla är överens om. Jakthundarna förtjänar en egen klubb, ett eget centrum.

Det kanske inte går att göra alla nöjda, men ett steg i den riktningen vore att acceptera JRK in under SKKs paraply och verksamhet. Då fanns nämligen en klubb för jaktretrieverfolket. En klubb som satsar på A och C- prov, brittiska regler rätt igenom och fullt eget ansvar och beslutsägande.

Som förslaget ligger i dag skulle A-provverksamheten skötas centralt av HS. Nej tack, då är verksamheten helt i händerna på sittande jaktansvarig och dennes grupp. Alltså kommer det att variera enormt med personvalet vilket fokus jakthundarnas prov får. Så skör får ingen verksamhet vara.

B- proven då? I och med att det är en ren egenskapsbedömning med avelsutvärdering bör dom kanske ligga på rasklubbarna. Det är rasklubbarna som har ras och avelsansvar för sina respektive raser och det naturliga vore att de bedriver den avelsutvärderande verksamheten och sammanställer sina respektive rasers egenskapspoäng och protokoll till inventeringen för det ständigt pågående RAS. Slopa elitklassen helt och skapa en ren tävlingsklass B i stället.

Nu ska jag packa vår husbil och börja planera för Danmarksresan. Jag åker i morgon och är hemma söndag kväll.

Ha härliga apporter på jakter, lycka till på prov vilken klubb ni än tillhör och tyck om livet med jakthund. Tyck om varandra!

shootingdays4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11 877Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.