Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Tankar om hundar som springer fort och mycket och hittar lite eller inget.

lavasusJag ser ofta hundar som springer mer än vad de jagar. Jag funderar på hur de tränats för att få fram beteendet.

En jakthund skall vara snabb från A till B – till nedslagsplatsen. Eftersökstempo är något annat – och framför allt ett annat beteende. Hundar skall finna fågel med hjärna och näsa – inte med benen. Det första mina valpar ska lära sig är att jaga. De skall självständigt finna saker, inte på kommando med söksignal. Att smyga ut tennisbollar i terrängen och låta valpen komma rätt i vind så att den själv registrerar, följer upp och hittar är ett bra sätt att tidigt pränta in att det kan löna sig att drivas framåt av sina sinnen.

Jag läser ofta på olika medier om valpträning där små valpar tränas att springa på rak linje till sin matskål. Alltså en tidig påbörjan till det som skall bli dirigering. Jag tycker det är bättre att slänga ut käket på gräsmattan och låta valpen själv använda näsan som ”bestick”, alltså verktyg till att äta med. Dessutom ogillar jag tanken på att småttingar inte ens kan få äta utan att det blir till en övning, “nu kan Sessan springa 75 meter rakt fram till sin matskål”.

Det är meningslöst att träna kontakt, kontroll och signaler med en ung individ som inte upptäckt sina sinnen. Man programmerar helt enkelt av det finaste instrumentet hunden har. Valpen måste först vara självständig innan det finns någon egentlig mening med kontakt och kontroll.

Valpen måste först kunna jaga.

Förmodligen är de springande hundarna tokigt tränade – det är min gissning. Allting handlar inte om fart och flashiga långa raka linjer. För vad har man för nytta av ett 300 meter långt linjetag om hunden bara fortsätter att rusa runt i området utan att sakta ner farten och stoppa ner näsan. Hundar skall jaga intensivt i anvisat område – inte skena som en gasell eller som en av mina brittiska vänner brukar kalla det –”running like headless chickens”.

Återigen – det viktiga ”vad man ska göra första året”. Jag tror helt enkelt att många börjar i fel ände, och att man utan man förstår det skapar de rusande hundarna.

2 kommentarer till Tankar om hundar som springer fort och mycket och hittar lite eller inget.

  • Tak for de fine refleksioner. Jeg vil tage dem med i min træning af Guss (Tabit).
    Hilsen carsten

  • Tack för uppmärksamhet på olika medier och i mail för alstret om de rusande hundarna. Det har länge varit en hjärtefråga för mig, och varav hjärtat är fullt talar som bekant munnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11 251Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.