Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Vad är en jaktmerit?

Jaktmerit – vad är det?

Jag hamnade i en diskussion om våra olika begrepp i retrievervärlden. Hur värderar man en jaktmerit?

Vad är en jaktmerit?
Det beror naturligtvis på vem man talar med och i vilket sammanhang. I utställningsringen är jaktmerit för retriever ett 3e pris i NKL eller högre för den delen. Det är den jaktmerit som lägst krävs för att få ställas ut i jaktklass på hundutställning.
Ett tredjepris i NKL motsvarar en ytterst medioker prestation med gällande provsystem och bedömning. Det kan knappast gälla för jaktmerit utanför utställningsreglementet, alltså i verkligheten.

Andra tycker att B-provsmeriter i stort är jaktmeriter, och det är det de hänvisar till i diskussioner. “Den har höga jaktmeriter” kan betyda 1 ökl eller 1 Ekl för den delen, på B-prov. Fortfarande en hund som eventuellt aldrig ens befunnit sig på jakt, aldrig har hämtat nyskjutet skammat vilt.
Den “höga jaktmeriten” är alltså erövrad helt artificiellt och har ingenting med jakt att göra.

B-provsstarterna sjunker dessutom drastiskt inom SSRK, man ser att medlemmarnas intresse förändras och utan att veta det gissar jag att starter på WT ökar och att andra aktörer, Jaktretrieverklubben , RJK och DRK tar en del starter framför allt för Södra änden av Sverige. Och B-provsmeriter erhållna i Danmark vad avser BK och ÅK skiljer sig mycket från motsvarande i Sverige. Vilken djungel! ?

C-provsmeriter. De anses inte riktigt lika fina av många, man rankar ofta B-provsmeriten högre eftersom det är ett sammanhängande arbete som utförs med kallt vilt. C-proven i Sverige är dessutom inofficiella varför resultat inte stambokförs.
Men många rynkar också på näsan åt A-provsmeriter (markprov)som man anser vara pekprov och minsann inte är bra nog jämfört med en hund som gör ett rejält vass-sök på andjakt. Riktiga jakthundar går liksom inte på markprov..

Jägaren/Apportören anser att “används som apportör på jakter” är den bästa jaktmeriten. Hunden sägs vara en fantastisk viltfinnare och är vida känd och ständigt inbjuden att närvara som apportör. Ofta är den det också och många hundar säljer sina valpar själva eftersom de man apporterar med ser hunden och gillar det den ser.

Den som vill ha en jaktkamrat behöver alltså ställa en mängd frågor om föräldradjuren eftersom det alls inte är säkert att den högt jaktmeriterade föräldern ens befunnit sig på en jakt.
De som ringer oss för att de är valpintresserade frågar väldigt sällan efter meriterna men vill veta mer om hur de är som jakthundar.
Våra avelsdjur är meriterade självfallet, jag tycker dokumentation är viktigt.
Men jag personligen rankar en Åpen A etta högre än en 1 Ekl B-prov.

Så vad är en jaktmerit?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11 896Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.