Sortera nyheterna
Arkiv

Meriter och vad det kan betyda

Vad är meriter egentligen?

Meriter är en djungel att begripa och värdera för människor. Jag läser på nätet och funderar över det. På en grupp för jaktavlade labradorhanar till avel blir det ännu tydligare att det blivit en djungel.

Är Rallylydnad en merit att värdera? Officiell verksamhet är det, och titel erövrar man. SM i rallylydnad läser man om. Nosework och Agility är andra exempel på stamboksförda meriter med titlar. Viltspårschampionat? Är det en merit för retriever av jakttyp? Lydnad, bruks och diverse lämplighetstester för social tjänstehund? Friskhetsintyg?

Är gentester och Index en merit? För mig är de verktyg i avelsarbete – ingenting annat.

Min bild blir är att ju mindre rasspecifika meriter som finns, desto längre är meritlistan, och inte sällan kommer beröm i kommentarerna för den detaljerade beskrivningen av individen. Inga rädslor, trygg, gillar barn. Det är ingen merit för en labrador, det borde vara en självklarhet. Jag vet ju att det inte alltid är så, men lika fullt borde det vara självklart. Jag belyser det själv i beskrivningen av våra hundar.

Här finns exempel på ”meriter” i grupp där man annonserar jaktavlade labbehanar för avel:

Go och glad kille, älskar att åka bil och springa i skogen.

Har ett godkänt testikelintyg. (det är ett måste om man ska registrera valpar efter hunden)

Gillar katter. Högt älskad. Älskar att gosa. Detta är självklart.

Labradorer som inte kan kryssa den rutan är inte avelsdjur.

Hur kollar man upp meriter? På rasdata finns inte allt att läsa. Våra hundars vinster och placeringar i Storbritannien finns inte där till exempel. De ser ju till och med helt omeriterade ut trots att de vunnit i den hårdaste konkurrensen som finns. Meriter erövrade i övriga länder syns helt enkelt inte.

Vi går igenom specifika meriter för retrievers

Officiella  SSRK

B-prov

WT

Mocktrial

Field trials

Inofficiella

SGL Mocktrials och field trials

Jaktretrieverklubben WT och field trials

Här finns hundar bedömda utifrån sin specialkompetens, småviltsjakt.

Vad värderar vi själva?  Vi värderar jaktmeriter, erövrade under jakt, och i viss mån mocktrialmeriter, stambokförda eller inte, faktiskt hellre de icke stamboksförda då tex SGL skjuter med skeetammunition och inte bara förladdningen. Vi värderar duktiga jakthundar i den mån vi sett dem själva under jakt. Nu har vi hållit på så länge, tillbringar så mycket tid i Storbritannien att vi kan linjerna på egna och andras och har sett de flesta live.

Som sagt, jag repeterar : att en labrador är go´och glad och gillar att åka bil och springa i skogen är en självklarhet och ingen merit.. Att hundar är friska som ska gå i avel är heller ingen merit, det är en självklarhet. Gentester är heller ingen merit, de är helt enkelt ett verktyg i avelsarbete för uppfödare att ta hänsyn till.

Heller inte olika championat utanför apportering. Jag värderar alltså inte Rallylydnadschampionat, Agilitychampionat, lydnadschampionat mm, hur stamboksförda de än månde vara.

Jag värderar heller inte B-provsmeriter i den meningen att jag letar efter hundar med höga meriter på B-prov. Underkänner jag då titlarna som hundägarna tränat sina hundar till? Absolut inte!

Jag gläds med dem, uppskattar arbetet som lagts ner och gratulerar dem gärna, tro inte annat. Jag gläds och är stolt över våra valpköpare som aktiverar och tävlar med sina hundar i såväl B-prov, viltspår och Rallylydnad.

Jag förstår glädjen och stoltheten över all träning som leder till en prestation som in sin tur kanske leder till ett championat. Men de meriterna är inte betydelsefulla i planering av vår avel.

Jag tycker heller inte att andra gör fel, värderar fel eller borde tycka som vi.  Jag vill helt enkelt bara belysa vad som annonseras som meriter och hur vi ser på det. Det är en djungel och många hundar har väldigt många titlar framför sina namn som kan te sig väldigt imponerande. Det är dock inte säkert att en enda av dem har med rasspecifik verksamhet att göra.

Och de riktigt dokumenterat duktiga jakthundarna tycker också om att simma, åka bil, springa i skogen och kela! 😊

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.