Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Motion till Labradorklubbens Fullmäktige

Följande motion finns att läsa på Labradorklubbens hemsida.

Undertecknad föreslår att exteriörpriset för bruksavels och bruksuppfödar diplom bör höjas från ett 3;e pris till 2:a pris i ÖKL.
Motivering: Flera av våra raser i Sverige har blivit splittrade avelsmässigt i olika typer. Den exteriöra standarden hotas därmed att bli sämre. Idag är det inte svårt att få ett 3:e pris och man fortsätter alltså aveln på denna merit. Resultatet blir alltså att exteriöra kvaliteten försämras.
Motionen avser framför allt Spaniel och Retrieverraserna.
Ovanstående priser är den bästa merit en avelshundsägare/uppfödare kan tilldelas och bör sporra till högklassiga hundar i.st.f att exteriören blir så långt från gällande standard att man ibland ifrågasätter om de är renrasiga.
Det blir också en bättre balans mellan de olika championaten,då det krävs ett 2:a pris på jaktprov för SE CH.
Om denna motion blir bifalld skall den sedan till SKK för godkännande.

Hur den exteriöra “utvecklingen” sett ut sedan nittonhundratalets början vet vi alla. Gott om fotodokumentation finns som stöd för vilken typ av hundar standarden skrevs.Den tidens dual champions måste väl verkligen vara det närmaste standarden man kan komma?Man skrev naturligtvis inte en standard med tillägget att den perfekta labradoren dock inte kommer att komma fram förrän på 2000-talet och att “tills vidare får vi nöja oss med dessa smalare hundar med längre ben!” Standarden skrevs för en jakthund, nämligen labradoren som vi alla lärt känna som en fantastisk jakthund och kamrat.
Syftet med motionen är oklart eftersom motiveringen är suddig för mig. Bruksavelspris skall utdelas till högklassiga hundar, det håller jag med om. Men jag tror inte att exteriördomaren bäst avgör det högklassiga bruksvärdet.Kopplingen exteriör och funktion är alltid på jakthundens bekostnad, och det är snarare där våra spaniel och retrieverraser stupat. Ursprunget för spaniel och retriever finns tillräcklig dokumenterat, i skrifter och fotografier, så den delen behöver kanske inte så mycket mer tillägg i debatten.

Och visst har raserna splittrats avelsmässigt, det håller jag med om. Men det som tillkommit är show-typen. Det är snarare det som hotat den exteriöra standarden.
Jag hoppas inte att motionen röstas igenom.
Jag och Janne kommer alltid att avla med jakthunden främst för ögonen. En regeländring kommer inte att ändra på det. Vi är stolta över våra fina labradorer.Vi kommer inte att ställa ut dem för exteriör bedömning annat än den exteriörbeskrivning vi har och som jag tycker är bra.
Men vi struntar absolut inte i hur de ser ut – tvärtom är det viktigt för oss!

Vad tycker ni? Jag önskar som vanligt slippa anonyma inlägg och hoppas på saklighet i debatten.

15 kommentarer till Motion till Labradorklubbens Fullmäktige

 • Du har fullkomligt rätt i allt du sagt ovan, Birgitta! Finns inte så mycket mer att tillägga:).

  Istället för att bruksavels- och bruksuppfödardiplom ska utdelas till mediokra resultat från två olika världar, så hörs det ju på namnet vad syftet är med priset?

  Precis som du skriver så strävar naturligtvis jaktspaniel- och jaktretrieveruppfödarna också efter att använda fysiskt bra byggda hundar för att skelett o s v ska hålla i arbetssammanhang. Men viktigast är vad som finns inuti hunden om den ska vara värd namnet “fågelhund”.

  Jag blir lika förvånad och ledsen varje gång jag ser vinnarbilder på show-labben. Något har ju tyvärr gått jättesnett med domarnas tolkning av den exteriöra rasstandarden. Verkligen inget att sträva efter för en arbetande hund.

 • Bra talat, Birgitta.

  Du har nu, precis som oftast, en klockren analys och en bra motivering till Dina åsikter.
  En hunds exteriör SKALL vara funktionell o avpassad för rasens användningsområde.

  MvH
  Thom Hultstrand

 • Jag instämmer i ovanstående.

  När jag tittar efter ny valp tittar jag på jaktmeriter och hur föräldrarna ser ut. Finns det utställnings meriter med så drar jag mig verkligen för att ens titta på föräldrarna. Jag vill ha jakthundar som avlat för just jakten, inte för hur de ser ut.

  Givetvis vill man ju inte se abnormaliteter på nån hund, men det har jag inte sett hos någon seriös jaktkennel.

  Även om detta går igenom så kommer jag fortfarnde inte ställa ut mina jaktlabbar eller köpa efter hundar med utställnings meriter. Det blir egnetligen bara ännu tydligare. För har en hund en utställningsmerit så vet jag verligen att det är showlinjer och inget för mig.

  Vh
  Anna Kleven
  retrieve-passsion.se

 • Helt rätt skrivet Birgitta, håller helt med dig.

  Är likadant på golden med showtypen idag, skillnaderna är lika stora som bland labben som med golden. Men medans på “jaktgolden” så finns det mycket färre individer än med “jaktlabben”.

  För mig är det viktigaste vad som finns inuti inte utanpå, för det är egenskaperna som gör en labbe till en labbe o en golden till en golden . Om man tar bort dom och bara har extriören så kommer man få sätta retrieverna o spaniel i sällskapsgruppen där pudeln idag sitter som förr var en jakthund.

  MVH Catherine Aspdahl

 • Kan inte mer än hålla med dig Birgitta…..tycker egentligen att formuleringen på motionen är lite…udda? jag förstår liksom inte helt hur det hänger ihop mellan merit och exteriör….iofs är det ju så att är hunden byggd för att jobba så är det ju kanske lättare att få fram en 2:a. Nåväl, nej jag håller med du, och framförallt kan jag ju känna att det borde vara alla labradoruppfödares mission att få fram en sund jakthund!

 • Skulle precis börja skriva att du inte behöver vara minsta oroad för att den här motionen ska gå igenom. Den saknar tydliga argument varför man bör höja utställningsmeriten, är allmänt “luddig” och faktiskt felaktig då motionären hänvisar till kopplade championat, något vi ju tack och lov utvecklat och kommit ifrån för att främja den jaktligt goda retrievern.

  Bara för att se ursprungsmotionen klickar jag in mig på Labbeklubben och får då till min stora förvåning se att “Styrelsen föreslår att Labradorfullmäktige tillstyrker motionen”.
  Jag tänker inte upprepa det du, Birgitta, skrivit här i bloggen eller det som kloka människor redan skrivit i kommentarerna. Men att Labradorklubbens styrelse föreslår att FM bifaller motionen…. gör mig otroligt besviken.

 • Exakt Maria

  Detta är så vitt jag kan tolka det bara ett sätt att försöka förhindra att BAP BUP delas ut till den klassiska labradoren (=jakthunden). Eller så misstolkar jag syftet med motionen.
  Jag är oroad över styrelsens förhållning i frågan.
  Jag tänker på rasklubbarnas ökade makt i något av förslagen i svaren på organisationsutredningen.
  Varför kan vi inte få en rasklubb som är öppen för alla labradorer , och med klubbens respekt för alla labradorer? Det fungerar ypperligt i Storbritannien, varför kan det inte göra det här?

 • Eftersom nästan inga labradorer av sk jakttyp ställs ut förstår jag inte hur detta ska kunna påverka just dessa labradorers exteriör? Kanske vore mer på sin plats att öppna upp en dialog istället för att bygga upp ännu en mur?

 • Ja att man måste nedlåta sig till att påpeka att man tror att hundarna är blandraser tyder väl på att det ligger något i din tolkning. Sådant hör inte hemma i en motion från en verksam domare.

 • Förlåt ifrågasätter om de är renrasiga står det visst.

 • Varför ska allting överdrivas. Vi människor ska vara sjukt smala och labradorerna ska vara sjukt tjocka. Det är väl inget av det som varken är snyggt eller hälsosamt. Ska labradoren gå bra i utställningsringen måste hunden var rejält överviktig, helsjukt!

 • Veldig intr,jeg hadde på 1990 tallet en labrador retriever som var NUch, jeg trente den aktivt i flere grener, i helgen var jeg på utstilling igjen, og konstanterte at min tidligere uch aldri hadde blitt champion idag, han hadde fått blå eller gul sløyfe, fordi han ville vært for lett, og det er trist at man bare på få generasjoner klarer å endre type på en rase, det virker som man skal gjøre alle hunderaser om til kosegriser, men bare litt forskjellig utseende. Trist.
  mvh
  Hildur Eilertsen

 • Såg att en ledamotpost (jakt) inte är riktigt klar ännu i valberedningens förslag inför fullmäktige. Man får väl hoppas på att det blir en person som kan föra jaktlabradorens talan också.

  Finns det något motsvarande “tungt” avelsdiplom inom utställningsvärlden? I så fall borde “årets avelsgrupp” (eller vad det kan heta) kopplas till att samtliga i gruppen har minst 1 ökl B-prov?

  – Nej, jag trodde vi kommit ifrån detta tjafs i och med att de kopplade CH togs bort. Bifalles denna motion så blir det lika “lagom bra” slutresultat som den kopplade utmärkelsen “Labradormästare” kan innebära (där vinnande hund varken är bäst inom jakt- resp utställningsdelen). Inom flattvärlden gäller denna utmärkelse enbart jakt/WT vilket jag tycker är tydligare.

  Sen tror jag att många jaktlabradorer kan få 2:or också om de ställs ut.

  Rasen är delad. Varför ska ett BRUKSavelspris inte gälla just vad det heter? Inför istället även ett exteriöravelspris och möjligen ett dualpris. Live & let live.

  Jag håller med Hildur här ovan att man blir väldigt ledsen att se dessa grovt överviktiga “labradorer” som struttar runt i utställningsringen eller “pryder” Labradortidningens UCH-bilder. Jag tycker det är på gränsen till djurplågeri. Vistas inte särskilt mycket på utställningar men jag blev väldigt glad en gång när Majvor Näsman skulle placera 5 hundar. Hon tog högtalarmikrofonen och förklarade utförligt för publiken att den här tiken skulle med tanke på exteriören ha blivit placerad som klar etta med cert, men p g a sin övervikt fick hon R-platsen. Starkt.

  Hoppas att avdelningarna skickar igenomtänkta röstare inför Fullmäktige.

 • Då verkar det som om Majvor Näsman ändrat sig em smula… Ur ett veterinärmedicinskt perspektiv så är “showlabradoren” en katastrof med hudproblem, allergier, knäleder som inte håller pga av fel vinkel och för tungt bygda hundar. Fattar personligen inte hur man kan premiera detta. Har kanske inte riktigt med ämnet att göra men tycker det är konstigt att dessa hundar premieras och hundar av “jakttyp” med fumktionell exteriör motarbetas i den egna rasklubben.
  / Åsa Rudolfsson

 • Jag tycker det hela är gapskrattande urfestligt. Hur kan man formulera en motion och DESSUTOM tillstyrka den från styrelsens håll när utställningsreglerna inte ens har kvar dessa kvalitetsbeteckningar!?!

  Numera heter det Excellent, Very good, Good och Sufficient. Vilka pris avser man då?!

  Tokisar, kan inte ens sin egen regelbok. Urfestligt faktiskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14 172Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.