Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Foderfrågan

Vad ger Ni era hundar att äta? Nu menar jag inte fodermärken, utan mer energihalten i fodret.
Jag upplever att många svenska hundar står på alldeles för energirika foder – och det får konsekvenser på hundens beteenden.
Jag tror tex att en hel del oro och pip kommer från för mycket kraftfoder.
Hur många svenska hundar behöver äta “Superior” eller High Energy” eller vad de nu kallas?

Vi som har rötterna i stallet vet ju med naturlighet och stor självklarhet hur överdriven giva av kraftfoder påverkar en häst. Hästen blir “gasad” och svårhanterlig både i stall och på ryggen.

Men vi verkar ha svårt att dra parallellen till hund.
Ibland får jag känslan att det är lite “fint” att ge hunden turbo-foder i känslan “endast det bästa”… eller tillochmed att om man ger vanligt underhållsfoder får hunden inte tillräcklig motion eller jagas inte tillräckligt hårt med.
Vilka hundar i Sverige har behov av högenergi-foder?
Draghundar tänker jag på.
Fler? Skriv gärna vad ni tycker!

12 kommentarer till Foderfrågan

 • De där urjobbiga hundarna som inte vill äta upp den mängd foder de skulle behöva ha av ett lägrenergifoder. Mina bedlingtons t.ex. kunde man omöjligen få i mer än 2 dl per dag…då fick det bli super-premiunm-max-high-boost. Mängden foder att få i dem var plötsligt hanterbar. Okänt fenomen för labbefolket antar jag…*blink*

 • Maintenance finns hos oss att köpa!

 • Det är väl bra med högenergi för då behöver man inte ge så mycket–>hunden bajsar mindre–>mindre att plocka upp!
  Nä fy bubblan, jag ger lågenergi så hundarna blir mätta och glada. Det är inte så många labbar som går som racerhundar året runt och som behöver dessa 30+20-foder…
  Hälsningar
  Mattias W

 • Jag ger hellre mer av ett bra foder med lågt energiinehåll (labradorer är ju alltid hungriga). Kanske känner de sig mätta emellanåt då:-) Sen kan det väl variera, min ena tik har väldigt lätt för att lägga på sig och att bara ge ynka 4 dl om dagen känns ju skittaskigt!
  Skinners maintenance finns tyvärr inte i min närhet längre, det var jättebra för henne.

 • Du har rett Birgitta, og ikke er dt bra for kroppen heller med så mye proteiner når hunden ikke trenger det. Når de har behov for det er det noe annet 🙂

 • Mint äter oxå högenergifoder….för att hon skramlar annars tyvärr…petigare hund och svårare hund att få i mat har jag i ärlighetens namn aldrig varit med om….

 • Jag vet, Birgitta, men jag tycker det är lite långt att köra bara för att köpa hundmat…!

 • Nä, havre skulle man ju knappt komma på tanken att ge hästen. Vår får en liten skopa havrefri Mȕsli om dagen men mest för att jag ska kunna blanda i Hoof Aid. Hundarna får Skinner´s Crunchy vilket fungerar superbra. Lite extra bara dagen innan jakt och efter jakt. Enkelt att reglera och de verkar må bra ;o)

 • Jag använder ett medium köttfoder som har 26/20 och jag tycker att det räcker tillräckliligt hela året

 • Et intr tema, jeg bruker høy energifor om vinteren, til mine redningshunder, på grunn av kulden, og de må være ute og gjerne stå i ro, så trenger de noe mer energi for å holde varmen og samtidig være i stand til å yte noe i søket, bruker gjerne våtfor å blande i lunket vann, så de for i seg nok drikke,,viktig at de ikke spiser snø, da blir de kald i magen og får problemer. Ellers bruker jeg vanlig adult tørrfor holder plenty til vanlig for mine hunder det. 🙂
  mvh
  Hildur Eilertsen

 • Min labbe får RC 4300 dvs ett foder med högre energi och proteininnehåll än ett vanligt maintenance, men inget “draghundsfoder”. Hon äter mer än gärna men hade svårt att hålla vikten på en rimlig mängd av det vanliga fodret och blir dålig i magen när fodermängden blir för stor. Numera är hon fin i hullet och hon har satt bra med muskler efter foderbytet.

 • Jag tycker det är som att tanka bilen med fel sorts bränsle, funkar med andra ord inte alls.
  Tror också att många inbillar sig att deras hundar arbetar mer än vad de i själva verket gör. En hund som jagar lite då och då behöver inget high energy super duper foder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14 162Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.