Sortera nyheterna
Arkiv

Träning av ung hund

Unghundsträning är det absolut roligaste jag vet. Att utbilda en ung hund, vägleda den rätt, att se poletten trilla ner, glädjen hos unghunden att arbeta med mig, att ledsagas till den bästa av självbelöningar.

Vi hoppas få flera fina kullar i år. Vi har parat två tikar och har ett par till på gång som löper/ska löpa. Alltså kommer många att ställas inför att handha och ledsaga sin unga hund på bästa vis under valpen och unghundens  första år.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Tvinga inte på den lille er kontakt. Börja inte med kontaktövningar och aktiviteter. Lår valpen följa dig och uppmuntra det. Träna inte bort valpens medfödda överlevnadskit att följa dig och familjen naturligt. Låt valpen bekanta sig och närma sig sin nya flock på sitt eget språk, med sin egen självbevarelsedrift som ledstjärna. Rädsla till exempel. Om valpen reagerar med rädsla för familjens hund, så låt det vara. Försök inte tvinga på kontakt med den äldre hunden, låt hundens språk ta sin tid. Ha tålamod.

Vissla inkallningssignal vid mattiden, så att den redan inlärda signalen förstärks och alldeles gratis blir till en säker inkallning. Säker inkallning är hundens biljett till friheten. Biljetten till att få springa lös, att gå på promenad i skogen utan koppel, att kunna kallas tillbaka vid möten man inte är säker på att hunden skall göra.

Gå inte i aktivitetsfällan. Valpar måste inte alls läras en mängd olika kontaktövningar för att ni skall kunna lyckas med er hund. Hunden är ett flockdjur, den vill ha kontakt med sin flock. Kontaktövningar, tricks och tidiga lydnadsmoment kan ha/har oftast precis motsatt effekt, man driver upp ett behov av aktivitet som bygger på externa belöningar och leder till stress. Bli din hunds största trygghet och idol. En lugn trygg relation som skapar den bästa miljön för samarbete.

 

Vi pratar mycket om detta på Från valp till unghund 15-16.1

Vi pratar om hunden som hund på alla våra kurser. Vi pratar jättemycket om er som förare, hur ni måste agera och vilket ansvar ni måste ta på er för olika ”fel” som hunden gör vid träning.

Handlerspecialen vi kör just nu tror jag själv är den bästa kurs vi haft i det avseendet att den inte är uppbyggd på några övningar alls. Hunden är med för att man måste ha en hund för att kunna träna en förare. Så de får som vanligt ställa upp så att vi kan hjälpa er att göra rätt.

Att korrigera rätt, att berömma rätt, att bete dig rätt runt din hund.

Korrigering är viktigt. Att korrigera fel är nödvändigt för inlärning.

Våra kurser är till stor del fullbokade fram till mitten av augusti, men ta gärna en titt då och då för det ändras en del efter hand. Teorikurserna januari och februari har platser!

Jag slår gärna ett slag för vår FT-kurs i februari. Field trials, allt om regler, träning inför det, bedömning, situationer som uppstår mm mm.

Allt för att du skall ha förståelse för hur hunden skall tränas för att klara att bibehålla lugn och kyla i en pressad situation.

GOTT NYTT ÅR ALLA VÅRA LÄSARE!

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

22 167Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.