Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Trippeldirigeringskursen är över

2015 års trippel är över. Kursupplägget är tre veckoslut med en månads uppehåll för träning på individuell förbättring av det som just det ekipaget behöver. Vi har tränat, diskuterat, pressat såväl förare som hundar och vi har pratat om grunder. Grunder är det som måste till för att kunna börja träna. Balans, trygghet och följsamhet. En hund som har fokus på fel grejer, pullar framåt i förflyttningar, stökar och stressar är inte i inlärnings-mode. Det är fullständigt meningslöst att träna långa linjer, tecken och signaler med en orolig stirrig hund. “Roliga övningar” med fokus på apporter förstärker bara felbeteenden och riktar hunden ytterligare ifrån det tysta samförstånd som krävs för att hålla hunden i harmoni och i hand. Att ligga kvar i safety zone där hunden briljerar skapar bara starka envisa hundar med know-it-all i stället för tell-me-what-you-want.
Våga träna, inse att misslyckanden är en naturlig del av inlärning och utbildning, inte en katastrof. Keep cool, gör om, gör om igen. Var lugn. Efter ett träningspass ska hunden vara ansträngd till kropp och knopp. Precis som vi ska vara efter ett träningspass.

På mitt gym finns en del i jäkligt snygga träningskläder. Dom sitter på cyklarna eller i maskinerna och kollar sina telefoner. Dom är aldrig svettiga. Dom tränar faktiskt inte. Trevligt har dom förstås, och det är inget fel i det. Man är där av olika skäl helt enkelt. Det är likadant med hundträning. Antingen är huvudsyftet trivsam samvaro med andra och en kul fritidssysselsättning som man är nöjd med. Eller så tränar man för att man älskar träningen i sig, och ser att det är vägen som är resan värd. Njuter av varje pass, av varenda byggsten man får dit. Njuter av motgångarna och ännu mer av när man löst dem med hunden stärkt och säkrare.
Man känner hur man tar nya steg hela tiden, man peppar varandra och diskuterar de problem man får under resans gång. Alla hundar är olika, och alla förare är olika. Att hitta sin egen väg, med hjälp och vägledning av instruktörer som kan sin sak och som man litar på är A och O och välinvesterade pengar.

Belöningen är hundens svar på träningen. Belöningen är ju en välutbildad jakthund/provhund med ömsesidigt förtroende. Jag kan lita på min hund och min hund kan lita på mig. Såna hundar stressar inte, piper inte och orkar hela dagen. Samarbetet är naturligt och kostar inte en massa energi. Det genererar energi och en jävla massa glädje. Hundar är fantastiska. Vi måste förtjäna dom!

Tack alla tålmodiga duktiga trippeldirigeringsekipage, och förresten alla mina trogna kunder! Jag har ett grymt roligt jobb!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14 162Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.