Sortera nyheterna
Arkiv

Skillnad på korrigering och bestraffning

På FB Jaktavlade Spaniels och retrievers i Sverige finns en tråd om vilken erfarenhet en instruktör för jakt/apporteringskurs bör ha. Jag svarar i tråden och följer den därmed.
Jag läser en del som uttrycker att instruktören skall vara uppdaterad med forskningsbaserad träning, och absolut inte ta till bestraffning om något blir fel. Jag läser att en del gamla i gamet (jag hör absolut dit) har gammeldags träningsmetodik som är för tuff och hopplöst omodern.
Det är inte så viktigt med egna resultat för en del, pedagogik och förmedlande är viktigare. Och jag tycker att det är bra, man ska leta och förhoppningsvis finna en coach man tror på, mycket handlar om kemi.

Jag måste beskriva hur jag ser det. Jag har trettiofem års erfarenhet, forskningsbaserad kan man ju kalla det, i form av egen erfarenhet under väldigt många år. Dock inga universitetsstudier i ämnet hund och inlärning. Att vara ute med hundarna, jakten och hundars sätt att agera har givit mig erfarenhet.
Inga doktorshattar, inga avhandlingar.

Jag korrigerar alla fel mina hundar gör i utförande hela tiden. Och jag förstärker rätt beteende med mängder av beröm.
Jag bestraffar inte hundar eftersom dom inte utför handlingar som förtjänar straff.
Korrigering betyder inte straff, våld, hugg och slag. Ledarskap är inte en svordom eller lika med tyranni.
I utbildning ingår korrigering av fel. Ingen lärare i världen skriver Rätt när eleven svarar att 5+5 är 12, bara för att eleven är känslig, blir ledsen eller för att den ska få upptäcka själv att det är fel. Inte heller för att det är taskigt och elakt eller omodernt.
Jag korrigerar således allt, gör om på nytt och ser till att det blir rätt. Oavsett individens personlighet i avseendet, mjuk, hård, mittemellan.
Det är det som är utbildning och träning. Hundar missuppfattar människans otydligheter och inkonsekventa fumliga tecken och gör fel. Hundar är enkelt fungerande varelser som är väldigt enkla att träna om man gör det enkelt för dem att förstå. Konsekvent inlärning och repetitioner ger minnesbilder som gör att hunden svarar på bilder den känner igen och repeterar beteenden.

Ledarskap innebär för mig att hunden tidigt fattat vad den ska ha sin människa till. Att människan är en resurs. Att det lönar sig att samarbeta för sin egen vinnings skull.

Korrigering är inte lika med bestraffning. Ledarskap är inte tyranni.
All ledarskapsutveckling i arbetslivet handlar om att vara en inspirerande resurs för att få människor att med glädje anstränga sig på jobbet, se möjligheter, utvecklas och utbildas internt om de vill.
Ledarskapsutveckling och ledarskapsutbildning i arbetslivet handlar inte om kvarsittning, dumstrut och mobbing.
Det är ingen skillnad med ordets betydelse i hundträningen.
Nog om det.

Jag har fått lite frågor om mina texter där jag talar mig varm för den danska modellen och alltså uppmuntrar till dubbla medlemsskap i SSRK och JRK.
1. Man kan inte få tävlingsförbud utdelat av SKK om man är med i JRK. Vi har föreningsfrihet i Sverige.
2. Man kan som medlem i båda klubbarna starta på Internationella prov, det bekräftas av Juridiska avdelningen på SKK som för övrigt är väldigt hjälpsamma och positiva, som resten av SKK ska tilläggas.
3. Jaktprovsdomare i SSRK kan både vara medlemmar och starta hundar i JRK, däremot inte döma helt i enlighet med SSRK’s domaretiska regler.
4. SSRK’s domaretiska regler gäller auktoriserade domare i SSRK-organisationen, inte vanliga medlemmar som dömer inofficiella prov inom klubben.

Hoppas att det var till hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.