Sortera nyheterna
Arkiv
Apportera för livet 2019
Vårt val av foder
Sneyd's logo

Kurser och träning.

Vi är mitt inne i högsäsong för vår kursverksamhet. Just i dag har jag avslutat del två av årets dirigeringstrippel. Jag försöker individualisera träningen för alla ekipage och se till att träningen blir värdefull för just er.
Och mycket handlar om att inte krångla till allting så förbaskat och att tänka praktiskt. Tänka på verkligheten. Vad behöver hunden kunna? Hunden måste veta sitt namn. Hunden måste vara stadig och följsam och i rätt sinnesstämning vid sidan. Kontakten lågmäld och lugn. Den måste kunna springa rakt i anvisad riktning, ha ratt och broms (stoppsignal och tecken) och en väl utvecklad kontakt mellan hjärna och näsa. Den måste kunna markera väl. Och den måste vilja jobba för dig, där du vill och när du vill. Jaga på anvisad plats och inte all over the place som prins Daniel sa.

Att hålla kurser är inte alltid så enkelt. Att veta vem av alla instruktörer man ska lyssna på som hundägare är inte lättare. Men faktum kvarstår att man inte kommer nånstans utan den stadiga grunden. Hur man bygger den vet de duktigaste instruktörerna. Titta på hur deras egna hundar beter sig. En enkel sak som att ta ut sina hundar ur en bil säger mycket, attityden till ägaren en annan. Vad vill man ha ut av sin träning?

Jaktlydnadskurserna är ett exempel på väl spenderade pengar. En första byggsten, förutsättningen för att kunna påbörja utbildningen till apportör.
Börjar man i fel ända med gruppträningar och fokus på apporteringar blir resultaten ofta förödande. Stressade hundar som med hjälp av sin stora jaktlust löser situationer, såväl apporter som beteendet i sin grupp.

Att fundera på huruvida man måste blåsa stopp innan närsök med en hund som inte kan gå fot är att slösa med onödig tankekraft. Att gå på linje med hundar som saknar allt ovanstående är också naturligtvis tokigt.
Att utbilda sin jakthund är ju en underbar resa, där träningen och utvecklingen är själva grejen. Att gå ut med sin unga hund själv och pula med tecken, linjer eller markeringar är njutbart. Det är njutbart att lösa problem, att ledsaga sin unga hund till en säker trygg och lugn apportör som lägger all sin kraft där den behövs. Följsamhet och grunder är allt. Utan det skapar man snabbt osäkerhet, osäkerhet utlöser stress, stress omöjliggör inlärning och koncentration, vilket i sin tur omöjliggör kommunikation mellan människan och hunden. En trygg lugn relation är allt.
Lär hundarna det de har nytta av. Inte ritualer och extra lull-lull de inte har nytta av i verkligheten.
Sätt inte upp underliga övningar utan att tänka på huruvida det finns en jaktlig trovärdighet i det ni gör.
Gör det så enkelt som möjligt. Och njut av träningen. Varenda sekund. Även när det krånglar! image

image

2 kommentarer till Kurser och träning.

  • Så klokt og riktig, Birgitta! Vel verdt å bli minnet på om og om igjen^^^ 1000 takk!

  • Så sant! Och så härligt att läsa! Hur många gånger krånglar man inte till det i onödan. Tack för läsvärda ord 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12 864Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.